標題: 九方輸入法 「筆劃」輸入 [打印本頁]

作者: lovecupid    時間: 2008-6-6 12:01     標題: 九方輸入法 「筆劃」輸入

九方輸入法   「筆劃」輸入

九方筆劃輸入由
橫、豎、撇、點、折五種基本筆劃
再加「口」,草花頭,竹花頭,同埋「dum頭」....「字」唔要「子」的那個頂...

取碼原則
獨體字  :順序頭一二筆
分體字   : 左邊頭一二筆,  最右邊頭一筆

只係咁多,沒有其他規則了
你可以去買......又或用FOXY...下載....九方.......

獨體字 : 東 .... 拿.....里...台...子.....一舊過的字,就是「獨體字」
分體字 : 野....樂....潔.....街....順.....分開一舊二舊的,就是「分體字」

基本上,九方好似手機打SMS的輸入法

橫、豎、撇、點、折(轉彎)
7      8     9    4     5

再加「口」,草花頭,竹花頭,同埋「dum頭」....「字」唔要「子」的那個頂...
           6            1           2                 3

例如 :  「骨」 字 取碼是「 順序頭一二筆」..一開始寫....第一筆是  豎(打棟).... 第二筆是折(轉彎)
就按...數字鍵那邊的「8」「5」,再按「0」(選字鍵),就可以找到個「骨」字了

例如:「場」字是「分體字」 ,取碼是「左邊頭一二筆,  最右邊頭一筆」,「場」字左邊..一開始寫....第一筆是  橫(打橫)....第二筆是 豎(打棟).... ,右邊第一筆是豎(打棟).... 再按「0」(選字鍵),就可以找到個「場」字了

但按的過程當中,當按 橫(打橫)時,會在1號位出現「土」字邊,所以可以按「1」字,再按右邊第一筆是豎(打棟)....亦可以打出個「場」字 ...取碼就是 「7」「1」「8」

好易學,又唔駛死記

圖片附件: 1.jpg (2008-6-6 16:59, 110.54 KB) / 該附件被下載次數 230

圖片附件: 2.jpg (2008-6-6 16:59, 136.7 KB) / 該附件被下載次數 241

圖片附件: 3.jpg (2008-6-6 16:59, 149.47 KB) / 該附件被下載次數 226

作者: peter99w    時間: 2008-6-6 12:28

作者: just4fun    時間: 2008-6-6 12:35

作者: lovecupid    時間: 2008-6-6 12:57

引用:
原帖由 peter99w 於 2008-6-6 12:28 發表

愛神師父:如果有些字揾唔到打法,可唔可以教導一下呢  
當然可以.....歡迎候教.....
作者: lovecupid    時間: 2008-6-6 13:02

引用:
原帖由 just4fun 於 2008-6-6 12:35 發表
What need to be set in the control panel ie language, keyboard, .....?
Thanks in advance.
唔明你問咩........
安裝九方是不需要其他設定,只需要安裝好整個輸入法。
記得去FOXY找九方XP繁體專業版.有幾隻種是.....破解版.......
作者: lovecupid    時間: 2008-6-6 13:14

蘿拔陳超版也是用九方的 .....
作者: just4fun    時間: 2008-6-6 13:40

作者: ttyiu    時間: 2008-6-6 15:11

作者: lovecupid    時間: 2008-6-6 15:19

1,先http://download.gofoxy.net/foxydl.php下載 Foxy 分享軟件
2,再在 Foxy 內尋找 九方XP繁體專業版
其中一個是Zip的壓縮檔,太概5,至6MB
3,下載後,解壓縮,安裝 「九方XP」
4,在開始功能表,開啟「九方XP繁體專業版」來用就可以了

這些東西在互聯網頁搜尋是沒有用的,一定要用分享軟件可以搜尋

作者: just4fun    時間: 2008-6-6 15:48

作者: lovecupid    時間: 2008-6-6 16:14

唔知你攪了咩出來
作者: just4fun    時間: 2008-6-6 16:45

作者: kendychen1997    時間: 2008-6-6 16:48

如果你去到的地方沒有這種輸入法怎麼辦呢?
作者: lovecupid    時間: 2008-6-6 16:58

再講就好似賣廣告~~~~~~
一種叫九方手指的東西,插入電腦的USB接口,就可以用~~~~~
沒有USB接口就沒方法了。

當然啦,「倉頡」同「速成」是所有系統的當然輸入法~~~~
唔識係蝕底D~~~~

在此感謝倉頡輸入法的始創人朱邦復先生,因為他希望華人社會可以廣泛使用中文輸入,就唔收倉頡的專利費,如果收專利費的話,他已經發達了,身家可能係華人首富。
作者: 654a    時間: 2008-6-6 17:30

引用:
原帖由 ttyiu 於 2008-6-6 15:11 發表

廣東人用廣東輸入法" />
我也是用廣東話.....但是用的是"百搭"輸入法, 廣東話/倉頡都可, 快?..無我份, 方便好用而義矣!!
作者: lovecupid    時間: 2008-6-6 17:45

九方手指是一種產品,要買才有。
但是有一種方法可以將九方的核心程式(三幾個File)放入一般的USB手指,就將核心程式抄入人家的電腦中(人家准許的話),就可以用九方了。

原則上就可以這樣用九方
但實際的問題是,國內是用簡體版的Windows,是不可以用繁體輸入法的。但你可以用簡體版的九方輸入法,又或安裝一種叫「簡體Windows 之繁體倉頡輸入法」

http://input.foruto.com/cccl/cccl_article022.htm
作者: just4fun    時間: 2008-6-6 22:45

作者: just4fun    時間: 2008-6-6 23:20

作者: just4fun    時間: 2008-6-6 23:40

作者: just4fun    時間: 2008-6-7 07:25

作者: just4fun    時間: 2008-6-7 09:22

作者: lovecupid    時間: 2008-6-7 13:43

just4fun兄照我的方法做.....冇老點你啦

我在Foxy內尋找過,Robertchan可以用那個「九方XP免裝版」...的東西,3MB左右,有4個File,將這四個File抄入手指,就可以成為流動版了。
去到邊,都係抄呢4個file入去電腦,Click 九方公仔就可以用九方了.....

作者: lovecupid    時間: 2008-6-7 16:15

在Foxy內搜尋「九方XP免裝版」就可以了。
作者: just4fun    時間: 2008-6-7 17:07

作者: lovecupid    時間: 2008-6-7 17:27

可能版本太舊了,所以有這警告標語
用FOXY搜尋「狗慌XP免裝版」啦,3MB左右
直接下載入電腦,以後用的時候,直接執行就可以。
作者: peter99w    時間: 2008-6-9 00:17

作者: lovecupid    時間: 2008-6-9 10:16

這就是「狗慌」的寬容度....不像倉頡速成.....係就係,打錯少少都唔得....但這才是專業的輸入法

因為打「7」時,其實在「1」的位置,會有「土」字出現,讓你更快的選「土」字邊的字
但你沒有選「1」,照按「8」打棟,也是可以,因為個字也是這樣取碼的嘛。
之後右邊選「8」也很正確,所以打「7」「1」「8」或「7」「8」「8」也可以出「場」字

但你會發現,「7」「1」「8」的「場」字,會比「7」「8」「8」的「場」早看見。
因為你打「7」「8」「8」時,系統會認為你放棄「土」字邊的字.....出其他可能更常會用的字。

作者: lovecupid    時間: 2008-6-9 10:37

引用:
原帖由 kkbbq 於 2008-6-9 09:35 發表
我對九方真係有學習障礙
一個字諗成一個字
我好自卑 好低落 好笨實呀   
一個字諗成一個字 .....一個字當然係諗成一個字啦......有咩問題 ...
只要那個人識寫字.兼有正確筆順...就一定可以學識「狗慌」 ....

成年人...如果唔係日日...經常....打中文字,學倉頡速成....成效是很差的...一班20個成年學生..只會有5個都冇的學生真係會學識 ........我通常會建議消閒用電腦的人士...用手寫版或九方.....

而真係要靠打字搵食的....當然學倉頡速成啦....唔通去見工,問人地...我可唔可以裝「狗慌」?
一班20個成年學生,靠打字搵食,太約3星期努力練習,就可以學識了...

大家都知啦,倉頡碼,有24 + 1個 ,還有70幾個很抽像的輔助字形 ....仲有三條輸入原則 ,幾條取碼規舉 ......唔易記 ....要靠打得多才可以....

如果想學倉頡....可以去香港教育學院的倉頡之友網頁
http://www.ied.edu.hk/cj/
D筆記好正....仲有朱邦復先生做顧問添 .....
作者: lovecupid    時間: 2008-6-9 10:50

引用:
原帖由 kkbbq 於 2008-6-9 10:48 發表
我都話我笨撚實啦    連語言都有障礙
一個字先諗到一個字h:" />
即係五分鐘先諗到一個字h:" />h:" /> h:" />  
你條象拔勁就得啦 ........
5分鐘真係等如一個字喎.....鐘唔係咁睇咩.....

你回應我的字...清晨就開始寫嗎 ....

作者: just4fun    時間: 2008-6-10 07:10

作者: lovecupid    時間: 2008-6-10 09:31

我又唔覺喎......
我也有用免裝版......沒有問題啥.......(其實我是用倉頡速成的.......)

有咩字打唔出?
試同大家分享.......

當我打「7」碼,「有」的確會出現在「7」號位....

喂....你收唔收到我E-mail.....
解壓後可用的小東西...

作者: just4fun    時間: 2008-6-10 14:02

作者: lovecupid    時間: 2008-6-10 17:14

沙塵滾滾,殺錯良民
「沙」是448
「塵」是塵42
「滾」是滾444
「殺」是949
「錯」是911
「良」是45
「民」是57

寧俾人知,莫俾人見,不要將程式貼在論壇....會拉人封鋪的 ....

作者: whitebase    時間: 2008-6-12 04:57

未用過九方, 係唔係同手機既T9一樣??
作者: just4fun    時間: 2008-6-12 22:34

作者: just4fun    時間: 2008-6-13 06:35

作者: lovecupid    時間: 2008-6-13 10:21

好像不可關閉的,相關字詞的作用是令你可快尋找其餘的字。
有時,打的字詞太Common,可以成句句字選出來
作者: just4fun    時間: 2008-6-13 11:21

作者: lovecupid    時間: 2008-6-13 12:44

按「Q9XP」,將「關聯字」選項剔走,就會沒有「關聯字」的出現。
但整個輸入法會變得很死板。
作者: just4fun    時間: 2008-6-22 21:49

作者: lovecupid    時間: 2008-6-22 22:03

左邊是「5」「8」
作者: just4fun    時間: 2008-6-22 23:18

作者: lovecupid    時間: 2008-6-23 12:53

Just4fun兄問,斧頭邊的字是怎樣打
因為所有斧頭邊的字(例如:「陽」字),都是「分體字」所以左邊的取碼一定是「5」「8」。

但我們從小的習慣,斧頭邊是「打棟」先,再寫「耳仔邊」,Just4fun兄取碼時,就打「8」「5」了。當然,就會找不到斧頭邊的字。

在九方中,這情況都幾常見,要靠經驗處理。

就好似「道」「導」等字,老師會教「先將貨物放在船上」,所以先寫「首」,再寫「撐艇仔」。

但九方卻會看「道」字是「分體字」,所以根據「左邊取頭一二筆,右邊取首筆」的規則,所以就是「4」「5」「4」了。
作者: lovecupid    時間: 2008-6-23 15:38

引用:
原帖由 robertchan 於 2008-6-23 13:29 發表
點解你地講到我一頭霧水?
你地係未講緊個「斧」字?
斧頭邊喎.....「陽」「陌」「際」字的部首...左阜右邑....的阜部呀....耳仔邊喎....

作者: 4eyelo    時間: 2008-6-25 15:15

各位版主我想問「龍」「小」「般」點拆,THX
作者: 4eyelo    時間: 2008-6-26 17:16

唔該羅白ching
作者: just4fun    時間: 2008-7-11 21:17

作者: lovecupid    時間: 2008-7-14 11:17

「字形」輸入要打多幾個碼,但如果真係用「筆劃」唔識打的字,用「字形」也是一個好方法。

歡迎光臨 桑拿街論壇 (http://www.saunaguide88.com/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0