19 123
發新話題

啤酒 (Beers)

啤酒 (Beers)

To 貓兄, hehe兄, stevenlee兄, jojo兄, 流水兄,
and to whom it may concern:

This new chapter relates to the 紅酒貼 of
stevelee兄.  Thus, you are requested to peruse
the 紅酒貼 first before you visit this chapter.

相比下, Beer 冇 餐酒 (Wine) 對身體咁有好處,
except 黑啤 (Stout).  Stout is made with dark malt,
則可補身.  

久唔久飲適量 Beer 可:

1) 清熱消暑 (refreshing beverage, made from malt
    and hops)  
2) 對身體有益 (the process of beer fermentation)

否則, 後果自負!  

靴兄早

唔該哂~ 黑啤好多年前試過, 真係唔岩口味
係繼 "朱古力香蕉豆花西米" 之後, 另一杯我飲唔哂就要丟既野
不過過左咁多年, 可能接受程度會有改善, 下次有機會再試下先

題外話:
杜仲酒其實對身體有益定有害呢... 老人家仲發發聲喎, 小心身子受唔住

引用:
原帖由 spamhehe 於 2009-1-9 11:02 發表
靴兄早

唔該哂~ 黑啤好多年前試過, 真係唔岩口味
係繼 "朱古力香蕉豆花西米" 之後, 另一杯我飲唔哂就要丟既野
不過過左咁多年, 可能接受程度會有改善, 下次有機會再試下先

題外話:
杜仲酒其 ...
hehe兄, 早晨 !  

1) You are welcome !  
    開頭飲 Stout, 好多人會頂唔順.  
    開多支普通 Beer ("起力" or "+ C 8" 一齊溝來飲.  
    試吓調一半一半先.     

2) What the hell was that !  
    Chocolate, banana, sweet bean-curd and sago.  
    呢 4味 fusion, 瓜得 !         正揾 bank cheque 組合 !  

3) 呢類補酒, 對中老年人係有一定幫助.
    用得恰當,  "罸罸" 聲 !       
    用得不恰當,  冇晒聲 !          God knows ??  
    If you would need any further detailed informations
    on this type of spirit, by the time when you would be
    50 years old or above, please let me know.  
    I definitely would assist you.  

有幸我仲有排先去到 50歲, 到時先關心

未試過溝啤酒飲喎, 感覺怪怪地, 試多次原味, 唔掂先再試溝

杯野果時係俾女起哄, 旺電隔離個飲品舖(已摺) 5蚊買番唻
4樣野同粗飲管點都搞唔埋, 飲左一啖, 唔死心, 再飲多啖
鵰鵰聲下送左佢入垃圾桶個口

引用:
原帖由 fivesixnine 於 2009-1-9 12:34 發表

首先多謝靴文兄開個新帖 ,
咁就唔駛阻住呀使提芬兄個紅酒帖.

我唔多鐘意黑啤( stout, 系唔系咁叫?)
人生已經夠哂苦 ; 重要飲咁苦既野

我心理已經超越50歲好幾條街,  
麻 ...
1) Don't mention it.  It's my pleasure to serve you guys
    properly.

2) Yes, it is called "STOUT".  The well-known brand is
    "健力C" Stout.  
    苦口良藥呀 !  

3) 你 "心理" 已 over 50 !  
    咁 "生理" 呢 ?      未到 50, 又 "罸罸聲",
    未使揾我 !      知冇?  

引用:
原帖由 流水無情 於 2009-1-9 12:51 發表

啤酒 間唔中飲吓, 同朋友吹吓......水, 真係唔錯架!
試過飲 德國啤酒, 好重 麥味, 口感幾正!
咩啤酒可以飲到 "罰罰聲" 呀?
係 中藥補酒 呀 !  

飲啤酒太多, 會可能 "條條 fing" 呀 !   

引用:
原帖由 流水無情 於 2009-1-9 12:51 發表

啤酒 間唔中飲吓, 同朋友吹吓......水, 真係唔錯架!
試過飲 德國啤酒, 好重 麥味, 口感幾正!
咩啤酒可以飲到 "罰罰聲" 呀?
德國麥啤好飲呀, 之前係尖東一間食豬手幾出名既吧飲過, 超正, 但當時冇記得睇叫咩名, 靴兄有冇 idea? 好似有幾種麥啤? 我飲果隻色水係深過普通啤酒, 比較近啡色, 唔係金黃色

德國佬以前同我講過話, 德國既啤酒賣得平過水, 所以佢地口渴都係飲啤酒

引用:
原帖由 spamhehe 於 2009-1-9 14:26 發表

德國麥啤好飲呀, 之前係尖東一間食豬手幾出名既吧飲過, 超正, 但當時冇記得睇叫咩名, 靴兄有冇 idea? 好似有幾種麥啤? 我飲果隻色水係深過普通啤酒, 比較近啡色, 唔係金黃色

德國佬以前同我講過話, 德國既啤 ...
hehe兄,   

你真係幾識享受.  

我知 日本 Kirin, 法國 Kronbourg 係麥啤.  

German 的 - 冇嘜印象 !   

19 123
發新話題